Vertrouw elkaar De basis voor een goede relatie is vertrouwen. Een vertrouwensrelatie moet je opbouwen. Geef elkaar het voordeel van de twijfel. Trek nooit te snel conclusie. Heb je het idee dat er reden is om de ander niet te vertrouwen, praat er dan over. In veel gevallen zullen je twijfels onjuist blijken.
Laat je verwachtingen los In het begin van een relatie is het spannend en weet je elkaar te vermaken en te prikkelen. Maar als je wat langer met elkaar bent, kunnen er problemen ontstaan en kan het saai worden. Je partner kan nooit voor 100% voldoen aan jouw wensen en eisen. En als je partner dat wel deed, zou je je partner waarschijnlijk heel eng vinden en de deur uitschoppen.
Onderzoek je verwachtingen en zet de sprookjesbril af. Ga niet vergelijken met anderen of met eerdere relaties. Het gras bij de buurman is altijd groener.
Praat met elkaar Zeg de dingen die je op je hart hebt. Krop ze niet op, dat eindigt uiteindelijk in wrok en maakt de situatie alleen nog maar erger. Leg problemen op een volwassen manier op tafel en zoek samen naar een oplossing.
Luister naar elkaar Neem de tijd om naar elkaar te luisteren. Laat je partner zijn verhaal doen en span je in om je partner commentaar te geven waar je partner iets mee kan. Zorg er op jouw beurt voor dat je partner ook naar jou luistert. Doet je partner dat niet, wijs je partner er dan op. Druip niet af om de ander later te verwijten dat je partner niet naar je luistert.
Neem de tijd voor elkaar Laat je niet opslokken door werk en dagelijkse beslommeringen maar maak tijd om samen te zijn. Tijd die je samen in alle rust doorbrengt. Probeer iedere avond in ieder geval een half uurtje te vinden om de ander bij te praten over de gebeurtenissen van de dag. Misschien onder het genot van een glas wijn, samen in bad of tussen de lakens. Regel die oppas eens en plan minimaal 1 keer in de maand een uitje alleen met je partner. Verras de ander eens met een heerlijk zelf gemaakt diner voor twee en leg de kinderen als je die hebt gewoon eens wat eerder op bed.
Zorg goed voor jezelf Ook al is de ander nog zo leuk, zorg dat je ook los van de ander een leven hebt.
Onderzoek je eigen behoeften en neem de verantwoordelijkheid om naast de gezamenlijke dingen die jullie delen en ondernemen. Zelf tijd ervan te vervullen los van je partner: in je werk, met vrienden/ vriendinnen, sport, cultuur, creatieve cursussen of door tijd alleen door te brengen in de natuur of in meditatie. Je partner hoeft dan geen grote gaten in je bestaan op te vullen (of jouw bestaansrecht te bevestigen) en kan zich dus ontspannen richten op plezier maken in jullie relatie. Als je goed voor jezelf zorgt, je eigen behoeften kent en die op een realistische manier probeert te vervullen, word je een inspirerende partner.
Wees bereid om compromissen te sluiten Je eigen vriendenkring en hobby’s onderhouden wil niet zeggen dat je altijd je eigen gangetje gaat. In iedere relatie moeten compromissen worden gesloten. Je hebt immers met twee mensen met eigen wensen en ideeën te maken. Wees daarom bereid voor verandering. Zorg er wel voor dat er een evenwicht binnen de relatie bestaat. Een compromis betekent dat beide partijen elkaar tegemoet komen. Het is niet de bedoeling dat een van de twee steeds wijkt.
Wees aantrekkelijk voor elkaar Zorg dat je haar netjes zit, ga eens naar de kapper. Scheer je eens wat vaker (tenzij je partner die stoppels spannend vindt), een spannend lingeriesetje of een mooi boxershort aan te trekken. Kleed je zo nu en dan mooi aan voor de ander. Wees je bewust van je verleidelijkheid.
Bezig zijn met er sexy uitzien, zal je ook inspireren om je zelf verleidelijk te voelen. Waarschijnlijk heeft het feit dat jij je aantrekkelijk voelt, meer effect dan het spannende setje zelf.
Vertel elkaar wat je fijn vindt in bed Wat je je partner wel moet vertellen, en liefst vanaf het prille begin van je relatie, is wat jij fijn vindt in bed. Zo werk je direct aan een goede bedrelatie.
Hou van jezelf Zorg ervoor dat je niet afhankelijk bent van de goedkeuring van je partner. Put je zelfvertrouwen uit jezelf. Geloof in jezelf en houd van jezelf. Alleen als je van jezelf houdt, zul je van een ander kunnen houden.
Zorg voor een goede sfeer Dat je elkaar goed kent, wil niet zeggen dat je je zomaar kunt laten gaan. Probeer altijd een positieve houding te hebben. Begroet je partner met een glimlach, een kus. werk samen aan een goede sfeer in huis.
Aanvaard de fouten van je partner(jij hebt ze ook) In de loop van de tijd zul je zeker trekjes bij je partner ontdekken die je irriteren. Het zijn meestal kleine dingetjes als het dopje op de tandpasta. Maak er geen halszaak van. Stap erover heen en houd van je partner met al zijn kleine foutjes.
Ga mee in de veranderingen In de loop der tijd verandert iedereen. Je partner en jij. Ga met deze veranderingen mee. Stel je flexibel op en accepteer dat je partner verandert.
Wees reëel, verliefdheid duurt niet eeuwig Verliefdheid is een tijdelijke fase. Liefde is langdurig en heeft meer inhoud. Verlang niet van je partner dat hij/zij de eeuwige verliefde blijft uithangen. Verwacht niet aan de lopende band rozen en dinertjes bij maneschijn. Mis je dit soort attenties, bedenk dan dat je partner van je houdt. Dat je partner op je bouwt en dat hij/zij zijn hele leven bij je wil blijven. Dat is de kern van een relatie.